MAKARSKA DOBILA JOŠ 10 PAMETNIH SPREMNIKA: Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda

Na deset lokacija u Makarskoj postavljeni su dvostruki pametni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada s ciljem učinkovitijeg prikupljanja i odvajanja otpada koji nastaje na javnim površinama. Pametni spremnici zahvaljujući modernoj tehnologiji omogućavaju smanjenje operativnih troškova u odnosu na klasične spremnike.

„Putem softvera omogućeno je slanje signala kada je potrebno isprazniti spremnik, a zahvaljujući snažnoj preši za komprimiranje otpada potreba za njihovim pražnjenjem smanjuje se i do 80%. Solarni sustav ugrađen u spremnike čini ih održivim, neovisnim o energiji, te jednostavnim za ugradnju ili uklanjanje“, istaknuli su iz Grada.

Foto: Grad Makarska

Deset novih spremnika nastavak je plana nabave komunalne opreme čiji je cilj utjecati na smanjenje sezonskog opterećenja otpadom na području gradske rive i frekventnijim lokacijama u gradu te korak bliže ka održivom gospodarenju otpadom i održivom turizmu.

U prvoj fazi 2018. su na gradskoj rivi postavljena 4 dupla Bigbelly spremnika, u suradnji Makarskog komunalca d.o.o. i Grada Makarske. Prošle godine Grad Makarska se javio na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za Nabavu komunalne opreme. Ostvareno je  sufinanciranje u iznosu od 316.850,00 što čini 40% opravdanih troškova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 792.125,00 kuna.

Uz 10 dvostrukih pametnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, kroz projekt je ostvareno sufinanciranje i za 100 kompostera za biotpad.

Komentiranje nije dozvoljeno.