LIBUSOFTOVA RJEŠENJA ZA EFIKASNIJI RAD: Upravljanje grobljima nije kao prije!

U vremenima kada raspolažemo sa sve više informacija, potrebe za efikasnim upravljanjem tim informacijama sve su kompleksnije. Zato ni upravljanje grobljima više nije djelatnost koja može bez modernih informatičkih rješenja.

Svima koji su nadležni za pitanja groblja, ili se ovim poslom profesionalno bave, već na prvi pogled je jasno što znači mogućnost pregleda groblja u prostornom (kartografskom) prikazu u koji je uključena lokacija, ime pokojnika, status naplate naknada i sličnih podataka.

Upravo takvo rješenje stiže iz zagrebačke tvrtke Libusoft Cicom čiji GIS Groblja ima mogućnost da putem prostornog prikaza grafički prikaže tablične podatke što uvelike olakšava i ubrzava analizu statusa naplate naknada za grobna mjesta, njihove popunjenosti i služi kao pomoćni alat za potrebe planiranja širenja ili uređivanja groblja.

Novost u GIS Grobljima je mogućnost prikazivanja podataka iz Komunalnog informacijskog sustava (KOMIS) na GIS portalu dostupnom javnosti. Putem tog portala građani mogu pronaći posljednja počivališta svojih najmilijih, a posjetitelji groblja, grobnice i grobna mjesta od posebnog interesa.

Ne treba zaboraviti da su groblja ujedno i spomenici kulturne baštine te kao takva i turistička atrakcija. Tražilicu je moguće koristiti na računalima i mobilnim uređajima, a karakterizira je jednostavnost i brzina rada. U skladu sa zakonskim obavezama o zaštiti osobnih podataka, na javnom GIS portalu objavljuju se samo osnovni podaci o pokojnicima: njihovo ime i prezime, datum smrti, adresa grobnog mjesta te prikaz lokacije grobnog mjesta.

Iz Libusofta naglašavaju kako je to uvod u izlazak u javnost Otvorenog GIS servisa koji će osim operativne vrijednosti za djelatnike jedinica lokalnih samouprava, imati i vrijednost javnog servisa za građane i to kao jedan od modula LC Platforme Otvoreno, napredne web platforme koja građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje ili komunikaciju s gradskim službama, te uvid u funkcioniranje grada, općine ili županije.

Više informacija: Libusoft Cicom d.o.o., Remetinečka 7a, 10020 Zagreb; info@spi.hr; www.spi.hr

Komentiranje nije dozvoljeno.