Konferencija o grobljima u Splitu 07.-08.12.2023.

Poštovani,

u nastavku šaljemo prvu obavijest o održavanju Adriatic Cemetery Days konferencije (ACD) koja će se ove godine održati 07. i 08.12. u Splitu, u novootvorenom hotelu AC Marriott. Nakon dosadašnjih izdanja skupa u Dubrovniku, Zadru, Puli, Rovinju, Veneciji i Opatiji konferencija se ove godine seli u Split gdje se event održava u suorganizaciji s komunalnim društvom Lovrinac d.o.o. i uz podršku Grada Splita, odnosno gradonačelnika Ivice Puljka.
Poznato je kako arheološki lokaliteti na širem području Splita i Dalmacije predstavljaju iznimno vrijedne povijesne lokacije na hrvatskoj, europskoj i svjetskoj razini, a što je prepoznao i sam UNESCO, jer primjerice, lokaliteti Salone ili Dioklecijanove palače predstavljaju prvorazredne turističke lokacije Mediterana, koje su ujedno i neizmjerno vrelo za različita buduća istraživanja. Nesumnjivo je kako je antička Salona bila veliki grad na Mediteranu s važnim strateškim položajem unutar Rimskoga carstva, a vrlo su bogati različiti arheološki ostaci unutar grobljanske baštine.
Sukladno navedeno, upravo će se u Splitu unutar Adriatic Cemetery Daysa pripremiti i realizirati bogat program stručnih predavanja i iznošenja različitih primjera – case studya. Također, već se tradicionalno unutar konferencije planiraju i brojne studijske posjete lokalnoj grobljanskoj infrastrukturi, koja uključuje povijesna i suvremena groblja neposredno uz obalu, kao i u dijelu splitskog zaleđa.

Adriatic Cemetery Days 2023

Naravno, naglasak će biti na brojnim povijesnim nalazima, na mogućoj turističkoj valorizaciji, ali će uključivati i brojne primjere iz uređenja i održavanja moderne komunalne infrastrukture na grobljima.
Adriatic Cemetery Days je stručno-poslovni skup koji iz godine u godinu tijekom zadnjeg kvartala okuplja u biranim jadranskim gradovima predstavnike pružatelja pogrebnih usluga, komunalnih tvrtki, JLS, državnih i međunarodnih institucija, udruga i organizacija te dobavljača tehnologija, kao i sve ostale dionike uključene u poslove pogrebnih usluga. Osnovna misija konferencije je potaknuti intenzivniju suradnju i komunikaciju između komunalnih tvrtki, između institucija te donositelja odluka, kao i s predstavnicima akademske zajednice s ciljem veće promocije te kulturne i turističke valorizacije grobalja kao specifičnog dijela komunalnih usluga. Groblja su ujedno i riznica povijesnog identiteta cijelog mediteranskog i jadranskog prostora.

Konferencija obrađuje i mnoge teme koje će ponovno ukazati na dugogodišnje probleme u ovome sektoru, ali i predložiti niz rješenja, posebice u aspektu obnove i podizanja razine komunalnog standarda, a u posljednje vrijeme sve je izraženiji problem kadrova za rad na grobljima.

Ključni tematski naglasci uključuju aktualnosti u sektoru, uključujući kulturne rute, kulturnu i povijesnu baštinu mediteranskih grobalja, informatička rješenja za upravljanje grobljima, valorizaciju i turističko brendiranje grobalja, hortikulturu i održavanje grobljanske infrastrukture, kao i niz pogrebnih usluga, modernu opremu i tehnologije.Groblja ujedno predstavljaju važnu sastavnicu komunalnih usluga, a ujedno su mjesta gdje se susreće bogata baština, što se unutar EU zemalja često povezuje s velikim turističkim potencijalom u čemu se može postići značajni napredak u budućem poslovanju grobalja, bilo da se nalaze na kontinentalnim dijelovima ili unutar primorskih i drugih turističkih lokacija.
Konferencija predstavlja otvorenu platformu za suradnju, stoga organizatori pozivaju sektorske stručnjake, predstavnike akademske zajednice, nadležnih institucija i civilnog društva, kao i dobavljače opreme i proizvoda da se aktivno uključe u rad skupa te da se sudionicima predstave u obliku prezentacije ili kroz sudjelovanje u brojnim tematskim raspravama.

Konferencija počinje u četvrtak 07.12. u 10.00 sati i odvija se prema rasporedu do petka 08.12. u 14.30 sati kada je predviđen polazak sudionika iz Splita. Draft program i prijavnica se nalaze u privitku, a za sva dodatna pitanja – stojimo na raspolaganju.

http://www.komunal.hr/wp-content/uploads/2023/10/ACD-2023_prijavnica-sudionici.pdf

S poštovanjem,
Časopis Komunal
Kršnjavoga 1, 10 000 Zagreb

t +385 1 6329 111
kristina@komunal.hr
www.komunal.hr

 

Komentiranje nije dozvoljeno.