KINA SE ETABLIRA KAO ZELENA VELESILA: 182 milijarde eura ulažu se u nove projekte za tranziciju klasične industrije

Kina se može pohvaliti značajnom ulogom u globalnom prijelazu u ugljiko-neutralno i ekološki održivo društvo. Kao najmnogoljudnija nacija, novim postignućima i dugoročnim ciljevima, dokazuje kako je svjesna svoje ključne uloge u rješavanju problema zaštite okoliša i klime.

Izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA) potvrdilo je brzinu kojom se Kina može transformirati navodeći da je u 2018. godini Kina iskoristila kapacitet vjetra na moru više nego bilo koja druga država na svijetu. Također, očekuje se kako će do 2025. godine imati najveću obalnu flotu te da će do 2040. povećati instalirane kapacitete od 4 GW na 110 GW što znači povećanje od 2.650%.

Provincija Hubei, kao najgušće naseljeno područje u središnjoj Kini, intenzivno radi na tranziciji gospodarstva s tradicionalnih u zelenu industriju. Ovog tjedna 23 kineska gradonačelnika iz provincije sastala su se s partnerima iz Grundfosa i Danskog tehničkog sveučilišta kako bi razmijenili ideje o najoptimalnijem načinu tranzicije. U tu svrhu planiraju uložiti u 91 veliki projekt ukupne vrijednosti 1,3 bilijuna yuana (182 mlrd. EUR).

Osim razmjene znanja, važno je napomenuti kako Kina na različite načine surađuje sa svojim inozemnim partnerima. Kina primjerice koristi dansku vodnu tehnologiju za upravljanje vodnim resursima – bespilotne letjelice koje je razvilo Dansko tehničko sveučilište u svrhu nadzora rizika od poplava. Njihovi podaci kombinirat će se sa satelitskim podacima te će se na taj način provoditi mjere predostrožnosti.

Komentiranje nije dozvoljeno.