EUROPSKI PARLAMENT PROGLASIO KLIMATSKU I EKOLOŠKU KRIZU U SVIJETU: Traži se nulta emisija stakleničkih plinova do 2050. godine

Uoči konferencije UN-a o klimatskim promjenama koja će se odvijati od 2. do 13. prosinca u Madridu, Europski parlament (EP) je u četvrtak usvojio rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka kriza u Europi i svijetu. Zastupnici su od Europske komisije zatražili da svi relevantni zakonski i proračunski prijedlozi budu u potpunosti usklađeni s ciljem ograničenja globalnog zatopljenja do 1,5 °C.

Rezolucijom se ističe kako bi se Europska unija na predstojećoj konferenciji o klimi COP25 trebala obvezati na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050., a zastupnici su također zatražili da se u Europski zeleni plan uključi i 55-postotni cilj smanjenja do 2030.  godine. Ističući da postojeći ciljevi za emisije u zračnom i pomorskom prometu nisu dovoljno ambiciozni za ostvarenje potrebnog smanjenja, zastupnici su izrazili svoj stav o tome da bi sve članice morale uključiti emisije međunarodnog pomorskog i zračnog prometa u nacionalno utvrđene doprinose (NDC) te je od Komisije zatražen prijedlog o uključivanju pomorske industrije u EU sustav trgovine emisijama stakleničkih plinova (ETS).

Europarlamentarci su istaknuli kako bi EU članice trebale barem udvostručiti uplate u međunarodni Zeleni klimatski fond te su podsjetili na potrebu ispunjenja obećanja o usmjeravanju 100 milijardi američkih dolara godišnje u zemlje u razvoju za ublažavanje katastrofa izazvanih klimatskim promjenama.

Europski parlament prihvatio je ambiciozna stajališta uoči Konferencije UN-a u Madridu. Zbog ekološke i klimatske krize, ključno je smanjiti naše emisije stakleničkih plinova za 55% do 2030. To je ujedno jasna i pravovremena poruka Komisiji nekoliko tjedana prije objave komunikacije na temu Zelenog plana – rekao je Pascal Canfin (Renew Europe, Francuska), predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Komentiranje nije dozvoljeno.