KAREPOVAC VIŠE NIJE EKOLOŠKA BOMBA: Sanacija je pri kraju, a stigla su i bespovratna sredstva

Za sanaciju splitskog odlagališta komunalnog otpada Karepovac osigurano je 114,8 mil. KN iz EU fondova, a Ugovor o dodjeli potpisali su resorni ministar dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

Prilikom potpisivanja, ministar Ćorić se osvrnuo na krizu i velike probleme u gospodarenju otpadom na splitskom području te istaknuo kako je sretan što je sanacija Karepovca pri kraju. „Ustrajnošću splitske gradske uprave došli smo do današnjeg dana u kojem je Karepovac gotovo pa saniran. Taj proces ide hrabro dalje do svog finala. Apeliram da se i u narednom razdoblju učini sve kako bi naš sustav gospodarenja otpadom bio što uspješniji, ne samo na području Grada Splita, nego i Splitsko-dalmatinske županije i cijele Republike Hrvatske“, rekao je ministar Ćorić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić naveo je kako je sanacija splitskog odlagališta obavljena  u rekordnom roku te rezultat sjajne suradnje svih dionika, a s time se složio i splitski gradonačelnik. „Kada smo krenuli sa sanacijom u jesen 2017. godine, rekao sam kako slika tadašnjeg Karepovca ne da nije dostojna Splita ili Europe, nego nije dostojna ni zemljama trećeg svijeta. To je bila apsolutna sramota koja je danas prošlost. Današnji potpisi na ovom ugovoru jesu kruna naših trogodišnjih napora da ekološku bombu na splitskom poluotoku dovedemo do točke uređenog  i saniranog odlagališta pred kojim je još svega koja godina sanacije“, poručio je gradonačelnik Krstulović Opara.

S dodijeljenih bespovratnih 114,8 mil. KN na raspolaganju je dovoljno sredstava da se, nastavio je gradonačelnik, završi aktualna faza sanacije, uz prekrivanje zelenilom te izgradnju plinskih bunara. Nakon toga slijedi faza koja se trenutno projektira, izgradnja podzemnih plinskih cijevi do moguće plinske elektrane. Inače, ukupna vrijednost sanacije je 289 mil. KN, a njegovo zatvaranje se očekuje 2023. godine.

Komentiranje nije dozvoljeno.