KAREPOVAC USKORO TREBA POČETI S RADOM: Čeka se uporabna dozvola

Nakon tehničkog pregleda prve faze paketa A sanacije gradskog odlagališta otpada Karepovac u Splitu uskoro se očekuje pozitivan odgovor od javno-pravnih tijela po pitanju izdavanja uporabne dozvole.

– Nakon toga će biti ispunjeni svi preduvjeti za izdavanje uporabne dozvole. To se očekuje neposredno nakon Uskrsa, a tada će, uz mjere propisane zaštite, početi odlaganje otpada na novoizgrađenoj sanitarnoj plohi –  priopćeno je iz gradske uprave.

Također, u tijeku je priprema za provođenje natječaja za drugu fazu radova u kojoj je planirana izgradnja tzv. plinskih bunara za otplinjavanje, kao i postavljanje drenažnog i prekrivnog brtvenog sloja. Preciznije, u drugoj fazi novooblikovano brdo bi bilo zaštićeno od ispiranja i erozije tako što će ga se prekriti vodonepropusnim brtvenim slojem koje će ujedno sprečavati i procjeđivanje oborinskih voda. Brtveni sloj će također pružati zaštitu i od isplinjavanja plinova iz unutrašnjosti odlagališne mase. Plinovi će se kontrolirano prikupljati preko plinskih bunara. Nakon što se postavi brtveni sloj predviđeno je postavljanje sloja zemlje koje će brdo na Karepovcu učiniti – zelenim.

– Ovom pretvorbom brdo otpada na Karepovcu postaje uređeno i sanirano odlagalište čime se rješava se najveći ekološki problem grada Splita – ističe se na službenoj stranici Grada Splita.

Komentiranje nije dozvoljeno.