KAKO SE TROŠI JAVNI NOVAC?: Bjelovarsko-bilogorska županija podigla razinu transparentnosti

Bjelovarsko-bilogorska županija postala je prva otvorena županija u Hrvatskoj, odnosno prva koja građanima na uvid daje sve podatke o isplatama iz županijskog proračuna u posljednje četiri godine, čime se daje cjelovit uvid u trošenje javnog novca. Platformu „Otvorena županija“ predstavili su župan Marko Marušić te Tomislav Knežević iz tvrtke Libusoft Cicom d.o.o. koja ju je izradila.

„Želimo da građani vide kako se troši javni novac. Ovo je najviša moguća razina otvorenosti jer javnosti podastiremo popis svih isplata u posljednje četiri godine. Riječ o jednom od mojih predizbornih obećanja koje na ovaj način ispunjavamo“, kazao je župan Marušić.

Tomislav Knežević iz tvrtke Libusoft Cicom potvrdio je kako je riječ o najvišoj razini transparentnosti. „Ovdje nema ručnog unosa, ni mogućnosti moderacije podataka. Sve se radi automatski jer se svi podaci automatizmom povlače iz računovodstvenog sustava županije“, istaknuo je Knežević.

Župan Marušić je dodao kako će se sustav nadograđivati jer će se računovođe u školama i ustanovama kojima je županija osnivač morati više potruditi i dati točan opis troška koji se plaća, a trebat će dodatno pripaziti i na pozicije s kojih se račun plaća.

Pripreme za uvođenje platforme trajale su nekoliko mjeseci, a ukupni trošak implementacije je 81.250 kuna.

Komentiranje nije dozvoljeno.