KAKO FUNKCIONIRAJU VODNI ZAKONI? Komunalci u Zagrebu traže donošenje preostale regulative!

Unatoč proteku predviđenih rokova izostalo je donošenje podzakonskih akata u vodnom sektoru, prije svega uredbe koja je bila predviđena tijekom donošenja Zakona o vodama. Istom prilikom, u Hrvatskom saboru su lani usvojeni kao dio paketa vodnog zakonodavstva i Zakon o vodnim uslugama te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva.

Dio analitičara i sektorskih stručnjaka je tada otvoreno isticao kako će usvojena regulativa brzo završiti na ”popravnom i doradi u Saboru”, ali rijetki su predviđali kako će doći do svojevrsnog vakuma u funkcioniranju vodno-komunalnih tvrtki, kao i provedbi pojedinih odredbi, poput okrupnjavanja isporučitelja vodnih usluga.

Tijekom prošle godine kroz usuglašavanje zakonskih prijedloga čule su se optimistične najave oko nastavka reformskog procesa u vodnom sektoru, no struka je upozorila kako se pod okriljem okrupnjavanja ne smije narušavati procese i usporavati postojeće investicije u vodnom gospodarstvu.

HGVIK – strukovna grupacija upozorava kako je protekom vremena postalo razvidno da skoro polovica odredbi iz usvojenih zakonskih rješenja još uvijek nije provediva i kako je potrebno ubrzati donošenje i definiranje preostalih zakonskih odredbi.

Više o navedenoj temi čuti će se na sektorskoj konferenciji časopisa Komunal – KLIMA I ČISTA VODA koja će 26.06. okupiti preko 150 sektorskih sudionika u zagrebačkom hotelu Westin. Prijave na info@komunal.hr i +385 1 6329 111.

Komentiranje nije dozvoljeno.