JE LI USPORIO GLOBALNI RAST EMISIJA CO2?: Listu zagađivača predvode Kina, SAD i EU

Izvješće „Global Carbon Budget 2019.“ objavljeno na netom održanom UN-ovom summitu o klimi COP 25 u Madridu pokazalo je kako smo još uvijek daleko od postizanja drastičnih smanjenja emisija stakleničkih plinova potrebnih za sprečavanje globalnog zagrijavanja. Ipak, dobra je vijest kako je pad potrošnje ugljena u SAD-u i Europi pomogao usporavanje rasta emisija CO2 u 2019. godini, a tome je pridonijela i slabija potražnja za ugljenom u Indiji i Kini.

Potrošnja ugljena naglo je pala u Sjedinjenim Državama i Europi, pomažući usporiti očekivani rast emisije ugljikovog dioksida na 0,6 posto u 2019. u usporedbi s 2,1 posto u 2018. godini. Sporiji rast potražnje u Kini, koja sagorijeva gotovo polovicu ugljena u svijetu, te u Indiji, u kombinaciji s općenito slabijim gospodarskim rastom također je pomogao usporavanju rasta emisija.

U izvješću je objavljen i popis najvećih svjetskih zagađivača s emisijama CO2. Listu predvode Kina i SAD, a slijedi EU. Njemačka i Velika Britanija su i dalje dvije zemlje EU-a koje najviše doprinose emisijama CO2. Poljska se nalazi na trećem mjestu, a slijede je Italija i Francuska.

Komentiranje nije dozvoljeno.