ITALIJA POGOĐENA NESTAŠICOM VODE: Uvode se mjere za ograničavanje korištenja vode

Nakon mjeseci bez obilnih oborina, sjeverna Italija bori se s najvećom sušom u zadnjih 70 godina. Najteže pogođene regije su Lombardija, Pijemont, Veneto i Emilia-Romagna, ali nestašice vode zabilježile su i regije Lazio, Toskana i Trentino-Južni Tirol.

Rijeka Po, najduža u Italiji, ima rekordno nisku razinu vodostaja, a visoke temperature i nedostatak snijega u planinama koji inače “hrani” rijeku dodatno pogoršavaju situaciju. Po je vitalni izvor vode za nekoliko talijanskih regija. Koristi se za pitku vodu, navodnjavanje usjeva i proizvodnju hidroelektrične energije diljem sjeverne Italije. Upravo zato, regije koje se oslanjaju na vodu rijeke Po pozivaju vladu da proglasi izvanredno stanje.

Više od 100 gradova u dolini rijeke Po već je zamoljeno da racionaliziraju potrošnju vode preko noći usred suše, dok bi izvanredno stanje dalo zeleno svjetlo za uvođenje mjera smanjenja potrošnje vode u pogođenim regijama.

Također, raste zabrinutost za hidroelektrane, koje su tijekom posljednjih nekoliko mjeseci proizvele oko 40-50 posto manje energije. Jedna tvornica u Piacenzi u regiji Emilia-Romagna već je bila prisiljena privremeno zatvoriti svoje turbine zbog niskog vodostaja rijeke.

U Villorbi, općini u regiji Veneto, stanovnicima nije dopušteno zalijevati vrtove, prati automobile ili puniti bazene između 6 i 23 sata. Zabrana je na snazi ​​do 30. rujna.

Neka mjesna vijeća razmatraju ograničenje korištenja vode za fontane i vodene parkove.

U Laziju, regiji oko Rima, regionalna vlada već je neovisno proglasila “stanje nesreće”. To je dovelo do ograničenja vode u nekoliko općina oko jezera Bracciano, 32 km sjeverozapadno od Rima. Mjerama je zabranjeno korištenje vode za pranje automobila, zalijevanje vrtova i čišćenje vanjskih terasa.

S druge strane, u Rimu je snižen tlak u cijevima tako da se vodoopskrba smanjuje bez prekida.

Suša pokazuje malo znakova popuštanja, a dugoročne prognoze predviđaju vruće ljeto s oskudnim padalinama.

Komentiranje nije dozvoljeno.