HRVATSKE VODE SUFINANCIRAJU PROJEKTE NAVODNJAVANJA: U Osječko-baranjskoj županiji grade se tri sustava ukupne vrijednosti 43 mil. KN

U Osječko-baranjskoj županiji potpisani su ugovori o javnoj nabavi za građenje sustava javnog navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek i Mala šuma-Veliki vrt, zatim Ugovor o javnoj nabavi stručnog nadzora nad građenjem sustava te Ugovor s izvođačem radova na izgradnji SN Puškaš sa zajednicom ponuditelja. Riječ je o dva nova sustava i nadogradnji Sustava navodnjavanja Puškaš ukupne vrijednosti više od 43 mil. KN.

Sustavi navodnjava su strateški projekti od interesa za Republiku Hrvatsku i Osječko-baranjsku županiju s ciljem poboljšanja gospodarenja prirodnim resursima, organizacije poljoprivredne infrastrukture i tržišne ekonomije poljoprivredne proizvodnje, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora. „Modernizacija poljoprivrede zahtjeva izgradnju sustava navodnjavanja, pa smo danas kao Županija potpisali dva, a Hrvatske vode treći ugovor o izgradnji sustava navodnjavanja na području Osječko-baranjske županije. Klimatske promjene koje su svake godine sve izraženije, zahtijevaju nove tehnike i novi pristup poljoprivrednoj proizvodnji“, rekao je župan Ivan Anušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković pohvalio je Osječko-baranjsku županiju, odnosno kvalitetnu pripremu projekata čime je omogućeno korištenje europskih sredstava. „U mogućnosti smo iskoristiti europska sredstva, koja iznose 85% ukupnog iznosa, a Vlada RH dodaje još 15%. Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode uložile su dvadesetak milijuna kuna za izradu projekte dokumentacije. Dva sustava gradimo uz potporu Ministarstva poljoprivrede, a treći Hrvatske vode i Osječko-baranjska županija na području Baranje, gdje ćemo navodnjavane površine povećati sa 440 na 916 hektara“, rekao je Đuroković.

Navodnjavanje je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera u poljoprivredi kojom se nadoknađuje nedostatak vode u tlu, a koja ovisi o količini oborina i njihovom rasporedu. SN Poljoprivredni institut Osijek imat će površinu od 211,50 ha, a SN Mala šuma-Veliki vrt iznos 78 hektara, a zajedno s dogradnjom SN Puškaš činit će ukupno navodnjavanu površinu od 1.205 hektara.

Komentiranje nije dozvoljeno.