HRVATSKE VODE PREDSTAVILE GEOPORTAL: Sistematizirani podaci na jednome mjestu

Nakon nekoliko godina razvoja u rad je pušten Geoportal Hrvatskih voda. Riječ je o modernom i interaktivnom web pregledniku prostornih podataka koji je namijenjen široj javnosti te omogućava interaktivnu prezentaciju i analizu prostornih podataka na karti.

Geoportal je razvijen u okviru projekta EstuarIS  (Središnji izvještajni sustav Hrvatskih voda), a podaci koji se mogu pretražiti ili pregledati su informativnog karaktera. Podijeljeni su u tematske podskupine iz različitih područja djelatnosti Hrvatskih voda – registar aglomeracija, prethodna procjena rizika od poplava, karte opasnosti od poplava, karte rizika od poplava, registar zaštićenih područja – područja posebne zaštite voda.

Prikazani podaci su podaci iz planskih dokumenata vodnoga gospodarstva i rezultat su truda velikog broja djelatnika u prikupljanju i sistematiziranju prostornih podataka iz različitih područja djelatnosti upravljanja vodama. – Geoportal predstavlja značajan korak u uspostavi infrastrukture prostornih podataka Hrvatskih voda, implementirane u skladu s tehničkim specifikacijama EU direktiva. Nastavit će se razvijati i obogaćivati novim skupovima podataka i dodavanjem novih funkcionalnosti. Na taj način prerast će u centralnu točku pristupa prostornim podacima Hrvatskih voda koji će se kvalitetnije moći analizirati, razmjenjivati s drugim nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji, ali kojima će i šira javnost imati pristup – poručuju iz Hrvatskih voda.

Geoportalu možete pristupiti ovdje: https://preglednik.voda.hr/

Komentiranje nije dozvoljeno.