CENTAR LONDONA BEZ AUTOMOBILA: Predstavljen ambiciozan plan za sigurniji i čišći London

Središnji dio Londona trebao bi postati najveća gradska zona bez automobila na svijetu. Gradonačelnik Sadiq Khan najavio je plan pod nazivom „Streetspace LDN“ koji je osmišljen kako bi se omogućilo poštovanje mjera socijalnog distanciranja, ali i rasteretio javni prijevoz na način da se potakne pješačenje i bicikliranje, prenosi The Guardian.

Istovremeno, time bi se dao značajan doprinos poboljšanju kvalitete zraka u ovom višemilijunskom gradu. Tako je zamišljeno da se veliki broj londonskih ulica u potpunosti zatvori za motorna vozila, a u jednom dijelu ulica promet će biti dozvoljen samo autobusima.

Ako želimo da prijevoz u Londonu ostane siguran i da London ostane globalno konkurentan, nemamo drugog izbora nego da ulice namijenimo za pješake. Istovremeno, osiguravanjem zelenog oporavka borimo se protiv zagađenja zraka, što je od ključne važnosti da ne zamijenimo ovu zdravstvenu krizu drugom – poručio je Khan i nadodao kako radovi na zatvaranju započinju odmah te da bi trebali biti završeni u roku od šest tjedana. Isto tako, najavljeno je i ponovno uvođenje dnevne naknade za korištenje automobila u centru grada, a koja će iznositi 15 GBP.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.