HRT PROBLEMATIZIRA RAD SPALIONICA OTPADA: Prilog o bečkoj energani na otpad!

Hrvatska radio televizija ažurno prati aktualna događanja oko gospodarenja otpadom u RH, a posebice redovito izvještava posljednjih mjeseci vezano uz problem s otpadom u Zagrebu. „Dok se RH muči s otpadom, u zapadnoj Europi to je izvor sirovina i energije“ naslov je priloga koji je novinar Ivica Grudiček pripremio oko poslovanja bečke spalionice. „Dok, vidjeli smo proteklih dana, Zagreb, ali i mnogi drugi naši gradovi muku muče s prikupljanjem i odlaganjem otpada, u zapadnoj Europi to je visokovrijedan izvor sirovina i energije. Različita postrojenja od onih za mehaničko-biološku obradu do spalionica funkcioniraju već desetljećima. Visoki dimnjaci iz kojih ide crni dim, smeće te neugodan miris asocijacije su na spalionice. No davna je to prošlost u razvijenoj Europi, a Beč je otišao i korak dalje. Njihova spalionica Spittelau pravo je umjetničko djelo“ – navodi Grudiček.

– Ovo je projekt našeg poznatog umjetnika Friedensreich Hundertwassera. Na početku je bilo prijepora i protivljenja jer su mnogi smatrali da ova šarena umjetnost i otpad ne idu zajedno. Ali sada je to naša baština, za HRT Dnevnik rekla je Brigit Fleischhacker, voditeljica umjetničke galerije. Stotine kamiona ovdje odlažu komunalni i medicinski otpad svaki dan. Na godinu se spali 250 tisuća tona. Više od 120 tisuća kućanstava, odnosno 6200 tvrtki grije se zahvaljujući ovoj spalionici. Dimnjak je visok 126 metara a iz Wiener Energiea tvrde da je zrak toliko čist da se oko njega gnijezde ptice.Na početku je bilo mnogo prosvjeda te propitivanja hoće li izgradnjom spalionice u gradu biti ugroženo zdravlje građana. No to je primoralo investitore da poštuju najstrože ekološke norme.

– Austrijanci vjeruju, neću reći političarima jer im se tu po anketama baš i ne vjeruje već stručnjacima koji kažu da li je spalionica šansa za nas sve zajedno ili opasnost i to je s ljudima raspravljano, diskutirano, kazala je za HRT Snježana Herek, novinarka iz Beča.

Komentiranje nije dozvoljeno.