GRADONAČELNICI I KOMUNALNE TVRTKE U POSJETI BALTIKU: Žele implementirati pametna ruska i finska komunalna rješenja u svoje sredine

U tijeku je studijska posjeta Finskoj i Rusiji u organizaciji Časopisa Komunal. Čelnici gradova i općina, predstavnici komunalnih tvrtki i drugih institucija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine jutros su posjetili tvrtku Vodokanal u Sankt Peterburgu koja vrši opskrbu vodom i upravlja otpadnim vodama za 5,2 milijuna stanovnika. Direktor Viktor Kozlov je osobno primio sudionike i kroz višesatni obilazak postrojenja, vodnog muzeja i edukacijskog centra za mlade dobio se kvalitetan presjek tehnologija, kao i mogućnost za suradnju. Ruska delegacija uzvratit će posjet u lipnju iduće godine.

Inače, na ovom putovanju sudionici će se upoznati s inovativnim idejama, dobro uhodanim praksama i rješenjima komunalnih pitanja. Tako će, među ostalim, posjetiti i najinovativniju europsku regiju (Uusimaa), 300 mil.EUR vrijednu spalionicu otpada (Vantaa) te fondaciju Smart&Clean.

Očekivanja sudionika su velika, budući da baltička iskustva podrazumijevaju visoku razinu i primjenu inovacija u komunalnoj infrastrukturi. – Želimo se upoznati s dobrim praksama i njihovom primjenom u našim sredinama – ističe Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega i potpredsjednik Udruge gradova RH. Bilić nadodaje kako ga posebno zanima Finska s mnogobrojnim „smart“ rješenjima: – Očekujemo kako ćemo u Finskoj puno naučiti. Zanima nas funkcioniranje njihove lokalne zajednice, njihove najvažnije investicije u komunalni sektor, primjena R&D rješenja i postignuta visoka razina kvalitete života.

Već tradicionalno, osim hrvatskih predstavnika, na studijsko putovanje idu i predstavnici JLS i institucija Bosne i Hercegovine. Ministar pravosuđa i uprave SBK Zoran Marković istaknuo je da ga zanimaju inovativna komunalna rješenja: – Ovo će putovanje biti prilika da vidimo kako poboljšati stvari kod nas, posebno sad prije ulaska u EU.

Posjeta Helsinkiju je planirana u vrijeme vrhunca finskog predsjedanja Europskom unijom, a sudionici će se sastati i s hrvatskim veleposlanikom u Finskoj – g. Josipom Buljevićem.

Komentiranje nije dozvoljeno.