GRAĐANSKA INCIJATIVA URODILA PLODOM: Usuglašena EU direktiva o pitkoj vodi

Čišća i sigurnija pitka voda za sve je osnovni cilj nove EU direktive o pitkoj vodi, a koju je 20.02. potvrdio odbor za javno zdravlje, okoliš i sigurnost Europskog parlamenta. Europske institucije su se usuglasile oko zakonskog teksta, a na snagu će stupiti u travnju.

Nova direktiva ažurira standarde kvalitete vode za piće te uvodi minimalne higijenske zahtjeve za materijale u dodiru s njom, poput cijevi i slavina. Isto tako, uvodi se i novi način mjerenja čistoće vode, širi se lista kemikalija i spojeva na čiju će se prisutnost ona testirati, a države članice EU se obvezuje da promoviraju univerzalan pristup pitkoj vodi za građane.

Nova direktiva uvodi i obavezno mjerenje prisutnosti hormonskih razarača poput bisfenola, beta-estradiola i nonifenola, tvari koje je znanost posljednjih godina identificirala kao prijetnju ljudskom zdravlju. Znatno se postrožuju maksimalno dozvoljene vrijednosti za cijeli niz onečišćivača i toksina poput olova, bakterija i raznih industrijskih kiselina i spojeva.

Nadalje, pružatelji vodovodnih usluga će morati značajno povećati uzorkovanje i broj točaka u vodovodnom sustavu na kojima ispituju kvalitetu vode.

Inače, ova direktiva je ujedno i odgovor EU na prvu uspješnu građansku inicijativu naziva „Right2Water“, koja je tražila da se voda proglasi neotuđivim javnim dobrom i strateškim resursom, a za to je prikupila gotovo 1,8 milijuna potpisa.

Komentiranje nije dozvoljeno.