FINANCIJSKI PROBLEMI U ZAGREBU: „Financijski kosturi iz ormara“ onemogućavaju veće uštede u metropoli

Skupština Grada Zagreba usvojila je rebalans proračuna za 2021. godinu koji sada iznosi 13,99 milijardi kuna, umjesto dosadašnjih 14,03 milijardi. Iako je nova gradska vlast planirala veće uštede, zahvaljujući „financijskim kosturima iz ormara“, kako je objasnio gradonačelnik Tomislav Tomašević, to nije bilo moguće.

„Ova ušteda koju danas predstavljate od 37,5 milijuna ravno je 99 posto manje od onog što ste najavljivali“, kazao je Mislav Herman, zastupnik HDZ-a. S druge strane, nezavisni Renato Petek izjavio je kako smatra da je vlast učinila ono što je mogla u nezahvalnoj situaciji. „To je da imamo prikaz stvarnog stanja stvari. Očekujem za iduću godinu vidjeti detaljne troškove izvanproračunskih korisnika svih ustanova, a onda ćemo vidjeti postoje li još nekakvi troškovi na koje se nije ukazivalo“, pojasnio je Petek.

Što se tiče štednje, Tomašević je smanjio troškove svog ureda za 9,4 milijuna kuna, od čega su rashodi za zaposlene smanjeni za 2,9 milijuna kuna, materijalni rashodi za 1,4 milijuna kuna, a troškovi upravljanja imovinom za 1,2 milijuna kuna, tako da će ured gradonačelnika ove godine potrošiti 137,8 milijuna kuna. Također, smanjeni su i rashodi gradskih četvrti za oko 34 milijuna kuna, dok su u Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet troškovi smanjeni za 160,6 milijuna kuna.

Ipak, iako su napravili uštede od 400 milijuna kuna, njih su u konačnici pojeli „kosturi iz ormara“, odnosno troškovi za koji su znali da će se dogoditi, ali nisu bili ucrtani u proračun, pojasnio je Tomašević.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.