EU GREEN WEEK: Nulta stopa onečišćenja je imperativ!

Postizanje nulte stope onečišćenja glavna je tema ovogodišnjeg Europskog zelenog tjedna, koji je započeo 31. svibnja i završava danas. Predstavlja priliku za interakciju sa svim dionicima i zainteresiranim građanima o tome kako možemo zajedničkim snagama ostvariti ambiciju nulte stope onečišćenja okoliša.

Upravo onečišćenje utječe na sve – zrak koji udišemo, vodu koju pijemo ili zemlju na kojoj uzgajamo hranu. Također, najveći je okolišni uzrok brojnih mentalnih i fizičkih oboljenja, ali i prerane smrti. Isto tako, jedan je od glavnih uzroka gubitka biološke raznolikosti i smanjuje sposobnost ekosustava da izvršava svoje zadaće kao što su sekvestracija i dekontaminacija ugljika.

Upravo kako bi se spriječilo daljnje onečišćenje, EU je donijela Akcijski plan za postizanje nulte stope onečišćenja, koji je ujedno ključna akcija Europskog zelenog plana. On će pomoći u stvaranju okoliša bez toksina u cijeloj EU boljim praćenjem i izvješćivanjem te sprječavanjem i uklanjanjem onečišćenja iz zraka, vode, tla i potrošačkih proizvoda. Također, podržat će i oporavak nakon pandemije COVID-19, pomažući u uspostavi održivijeg gospodarstva, stvarajući prilike za zapošljavanje i smanjivanje socijalnih nejednakosti.

Osim ambicije postizanja nulte stope onečišćenja, druge važne teme ovogodišnjeg Zelenog tjedna EU-a su i klimatske inicijative, strategija o kemikalijama te inicijative u području energije, industrije, mobilnosti, poljoprivrede, ribarstva, zdravstva i biološke raznolikosti.

Centralna događanja u sklopu obilježavanja Zelenog tjedna odvijaju se tijekom ovog tjedna, dok je više od 600 partnerskih događanja započelo još početkom svibnja, a trajat će do 13. lipnja.

„Vidimo da onečišćenje okoliša Europljanima i Europljankama predstavlja jedan od gorućih  problema jer se ove godine diljem Europe održava dosad neviđeni broj partnerskih događaja. Uvjeren sam da će ovogodišnji Zeleni tjedan EU-a nadahnuti i mobilizirati mnoge te pokazati ambiciju EU-a da postane glavni predvodnik globalne akcije protiv onečišćenja“, izjavio je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

Gradovi moraju biti predvodnici promjena

Na okruglom stolu o doprinosu istraživačkog programa EU Horizon 2020 na smanjenje zagađenja u Europi sudionici su se složili kako gradovi moraju biti predvodnici promjena zbog najveće mogućnosti izravnog eksperimentiranja. Dr. Sinaia Netanyahu, istraživačica pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), iznijela je da je svaka osma smrt u Europi povezana s nekim oblikom zagađenja. “Iz tog razloga, zelene javne politike bi trebale biti poduprte još većim financiranjem i istraživanjem no što se trenutno događa, a posebno s obzirom na to da je 2030. godina, koja je rok za mnoge promjene vrlo blizu”, kazala je Netanyahu.

“Pandemija je napokon istaknula poveznicu između degradacije prirode i ljudskog zdravlja, pa je ključno iskoristiti povoljni trenutak, okvir novog zelenog smjera Europske Unije i nedavne pozitivne promjene u ponašanju građana zbog ‘novog normalnog’, i nikako se ne vraćati se na staro”, nadodala je Anna Lisa Boni, predstavnica organizacije Eurocities, koja okuplja 200 najvećih gradova u EU.

Promjene su u našim rukama

Dodajmo još i kako je jučer u sklopu Zelenog tjedna predstavljen i kalkulator osobnog okolišnog otiska, a koji pomaže građanima EU da izračunaju učinke svog životnog stila na okoliš kroz pet  područja potrošnje – hrane, mobilnosti, stanovanja, predmeta u kućanstvu do uređaja.

Jedna od osnivačica projekta kalkulatora osobnog okolišnog otiska, Serenella Sala, istaknula je na konferenciji da je “upravo taj kalkulator ključna stvar koja će pomoći građanima Europske unije i svijeta da shvate koliko promjenom svog životnog stila mogu pomoći prirodi i okolišu”.

Događanja u RH

Jedan od partnera Zelenog tjedna u Hrvatskoj je Eko Adria, koja je početkom svibnja u Baškoj Vodi organizirala konferenciju na temu održivog gospodarenja otpadom, a raspravljalo se o novom Zakonu o gospodarenju otpadom, preuzimanju proizvodnog otpada, gospodarenju reciklabilnim i biorazgradivim otpadom i drugim temama. Glavni cilj bio je dati doprinos boljem upravljanju komunalnim i proizvodnim otpadom te ostvarenju ciljeva za smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta.

Osim Eko Adrie, partner Zelenog tjedna je bila i HGK, koja je 12. svibnja održala radionicu o održivom financiranju. Pred nama je još i Business Woom Day u sklopu Fiumanke, koji će se održati 11. lipnja. Riječ je o poslovnom događanju posvećenom energetskoj održivosti, zelenoj ekonomiji i utjecaju klimatskih promjena na razvoj mediteranske i pomorske industrije.

Komentiranje nije dozvoljeno.