EKOLOŠKE ALTERNATIVE: Flandrija zabranjuje grijanje na prirodni plin u novim zgradama od 2025.

Flandrija ima za cilj pomaknuti zabranu grijanja prirodnim plinom za godinu dana ranije nego što je prvotno planirano, čime bi električne dizalice topline postale obvezne u novim zgradama od 2025. godine.

U sporazumu o klimi iz studenog 2021. flamanska vlada odlučila je smanjiti svoju ovisnost o fosilnim gorivima i promovirati ekološki prihvatljive tehnike grijanja. U praksi to znači da od 2022. više nije dopušten kotao na lož ulje u novogradnji, dok su tom odlukom priključci prirodnog plina bili dopušteni do 2026. godine.

Rat u Ukrajini potaknuo je raspravu o ovisnosti o prirodnom plinu. U nastojanju da Belgiju oslobodi od ruskih fosilnih goriva, Flandrija želi ubrzati postupno ukidanje prirodnog plina. “Drago nam je što se Flandrija sada brže udaljava od fosilnih goriva”, rekao je flamanski zastupnik Robrecht Bothuyne.

Ovim potezom će se također ukinuti planirana prijelazna faza za hibridne dizalice topline u novim zgradama. Flamanska vlada u početku je željela učiniti hibridne dizalice topline obvezne u novogradnji od 2023.

Komentiranje nije dozvoljeno.