DVADESETO RECIKLAŽNO DVORIŠTE U ZAGREBU: Zagrepčani prošle godine oborili rekorde u odvajanju otpada

U Gradskoj četvrti Podsljeme danas je otvoreno novo mobilno reciklažno dvorište, drugo reciklažno dvorište u ovoj gradskoj četvrti i ujedno dvadeseto reciklažno dvorište u gradu Zagrebu u koje građani mogu predati više od 30 različitih vrsta otpada bez naknade. Prostire se na 900 četvornih metara, a ukupna vrijednost investicije je oko 800 tisuća kuna.

U Zagrebu je tako trenutno u funkciji 11 fiksnih i 9 mobilnih reciklažnih dvorišta, čime je ispunjena zakonska obveza da svaka gradska četvrt ima barem jedno reciklažno dvorište. Iz Grada su također izvijestili kako bilježe uzlazni trend u odvojenom sakupljanju reciklabilnog otpada te kako su u 2019. godini u odnosu na 2018. količine odvojeno prikupljene plastike povećane su za 80%, papira za 48% i stakla za 13%, dok je količina prikupljenog biootpada porasla čak 7 puta.

Istodobno se smanjuje masa odloženog miješanog komunalnog otpada i to za 7,25% u 2019. u odnosu na 2018., dok je u prvom polugodištu ove godine količina prikupljenog miješanog komunalnog otpada i predanog na odlagalište otpada Prudinec/Jakuševec smanjena za čak 19.958 tona ili 19,5%.

Komentiranje nije dozvoljeno.