DRASTIČNE PROMJENE VREMENA I KLIME: Ovo je najtoplija ikad zabilježena zima u Europi

Klimatske promjene su neumoljive: temperature rastu, mijenjaju se oborinski obrasci, tope se ledenjaci i snijeg, a srednja razina mora raste. Copernicus satelitski sustav EU zabilježio je da je proteklo tromjesečje, od prosinca 2019. do veljače 2020. godine bilo daleko najtoplije u Europi.

Protekla zima bila je za čak 3,4 °C toplija od prosječne zime u razdoblju 1981.-2010. godine, uz već postojano blage temperature nad Europom. Dosad najtoplija ikad zabilježena zima bila je 2015/16. godine, dok ju je ova sadašnja nadmašila za još +1,4 °C. Iako se radi o iznenađujuće toploj zimi, još uvijek ne predstavlja klimatski trend. Sezonske temperature, posebno izvan tropa, značajno se razlikuju iz godine u godinu.

Međutim, uloga Copernicusa postaje važnija više nego ikad prije. Tako je, primjerice, na Antarktici u veljači prvi puta u povijesti zabilježena lokalna temperatura viša od 20 °C. Na ovu se vijest nadovezuje i činjenica da je Europska Svemirska Agencija ESA snimila odvajanje dijela ledenjaka s Antarktike. Pine Island Glacier ostao je bez svojeg dijela površine čak 300 km2. – Europa bilježi rekordnu najblažu zimu. Iako je ovo zaista sam po sebi bio ekstremni događaj, vjerojatno je da su ovakvi događaji potaknuti trendom globalnog zatopljenja još ekstremniji – rekao je Carlo Buontempo, voditelj Službe za klimatske promjene u Copernicusu.

Komentiranje nije dozvoljeno.