ČISTA ENERGIJA ZA EU OTOKE: Najavljeno unaprjeđenje energetske tranzicije na otocima

Danas je održana posljednja neformalna videokonferencija europskih ministara za energetiku u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Tim je povodom ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić predstavio Memorandum o razumijevanju za provedbu Deklaracije o čistoj energiji za EU otoke (The Memorandum of Split).

–  Hrvatska je inicirala potpisivanje Memoranduma koji je nastavak Deklaracije iz Vallete, a kojemu je cilj unaprijediti energetsku tranziciju na otocima uz poštivanje specifičnosti svakog otoka te proširiti i ojačati suradnju između država članica – rekao je ministar Ćorić.

Time će se uspostaviti okvir za proširenje početne suradnje kako bi se unaprijedila energetska tranzicija za otoke uz poštivanje specifičnosti svakog otoka, omogućiti podrška EU otocima, promicati sudjelovanje otočnih zajednica i građana EU-a te potaknuti razmjena najboljih primjera i prakse. Iz Ministarstva su naglasili kako je Memorandum pripreman uzimajući u obzir ciljeve Pariškog sporazuma, Europskog zelenog sporazuma, ZEV o postizanju klimatski neutralne EU do 2050., zakonodavni paket Čista energija za sve Europljane te Nacionalne energetske i klimatske planove.

Osim toga, na videokonferenciji su razmijenjena i mišljenja o transformaciji energetskog sustava i gospodarskom oporavku nakon pandemije koronavirusa u okviru Zelenog plana. Uz to, Europska komisija je izvijestila ministre o svojem revidiranom radnom programu te trenutnom stanju vezano za nacionalne energetsko-klimatske planove, a svoj radni program predstavilo je i nadolazeće Njemačko predsjedništvo.

Komentiranje nije dozvoljeno.