BEČ DO 2025. PRELAZI NA VOZILA NA BEZ EMISIJA: Cilj je ekološki prihvatljiv vozni park

Do 2025. godine gradski vozni park u austrijskoj metropoli prijeći će na električne automobile i druga vozila na alternativni pogon, a više se neće nabavljati benzinska i dizelska vozila. Iznimka će vrijediti samo za određena posebna vozila za koja još ne postoji ekološki prihvatljiva alternativa. No, Beč očekuje da će se tehnologija dotad razviti u tolikoj mjeri da će na tržištu biti dovoljno drugih mogućnosti.

Vozni park glavnog grada Austrije trenutno broji otprilike 3.000 vozila. Već 125 njih vozi na električni pogon, od toga su 82 električna automobila, a ostalo čine specijalna ili teretna vozila.

Foto: © PID_VOTAVA

Već dvije godine austrijskom prijestolnicom prometuje i prvo električno vozilo za prikupljanje otpada u Austriji, a prošlog ljeta s prometovanjem je počelo i drugo takvo vozilo. Znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Beču prate rad ovih vozila i prikupljaju informacije koje će koristiti za proširenje voznog parka. Dosadašnji rezultati dobiveni na temelju parametara i kriterija poput prijeđenih kilometara i broja pražnjenja spremnika više su nego zadovoljavajući. Pokazalo se da je kvaliteta baterije vozila jednaka tijekom svih godišnjih doba i kod promjena temperatura, a i kapacitet baterije prikladan je za svakodnevni rad kamiona za odvoz otpada.

Gradski vozni park trebao bi postići ugljičnu neutralnost najkasnije do 2040., istaknuo je član bečkog gradskog poglavarstva za okoliš Jürgen Czernohorszky.

Komentiranje nije dozvoljeno.