5G MREŽA MIJENJA GRADSKI PROMET: Brže, efikasnije, sigurnije i „zelenije“ putovanje

Terminom 5G označava se peta generacija mobilnih telekomunikacijskih mreža s pripadajućom infrastrukturom i uređajima. Glavne karakteristike su im skok u brzini prijenosa podataka i mogućnost većeg broja povezanih uređaja. Također, očekuje se da će 5G utjecati na mnoge industrije, od proizvodnje do zdravstvene zaštite. Velik utjecaj imat će i na gradski promet te iz temelja promijeniti način na koji putujemo.

Nakon što 5G postane sveprisutna, mreža će imati dvije vrste komunikacije između vozila: od vozila do vozila (V2V) i od vozila do infrastrukture (V2I). Sljedeća generacija mobilnih tehnologija zahtijevat će fizičke promjene postojeće mrežne arhitekture. Imajući to u vidu, čini se da je budućnost povezanog prometa u rukama vlada i pružatelja usluga.

V2V će omogućiti jednostavnija putovanja, što će s vremenom smanjiti emisiju ispušnih plinova, a javnom prijevozu omogućiti učinkovitiji rad. Naprimjer, ako se dogodi nesreća na cesti ispred ili se automobili naglo pokvare, najbliži automobil bi mogao gotovo odmah prenijeti te informacije onima koji stoje iza.To ima trajan pozitivan utjecaj, ne samo na autonomno odlučivanje i glatkoću putovanja, već i na sigurnost vozača, pješaka i cijelog grada.

Komunikacija s okolinom, ili V2I, stvorit će povezani ekosustav u kojem kretanje prometa u gradu nije kaotično, već u obliku košnice. Lokalne samouprave će lakše moći pratiti kretanje svih vozila, omogućujući upravljanje prometom u realnom vremenu te vizualizaciju protoka i kapaciteta grada.

Komentiranje nije dozvoljeno.