11,4 MIL. EUR VRHUNSKIM ISTRAŽIVAČIMA: EU želi približiti znanstvenike tržištu

Europska komisija je najavila kako će 76 najboljih istraživača dobiti bespovratna sredstva Europskog istraživačkog vijeća (ERC) u iznosu od 11,4 mil. EUR, a pojedinačne potpore iznosit će po 150.000 EUR po svakom prijavljenom znanstveniku koji se odlučio za istraživanje poslovnih prilika u gospodarstvu, pripremu patentnih prijava, odnosno za provjeru praktične održivosti njihovih znanstvenih otkrića.

EU povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel je tom prilikom istaknula:  – EU podržava istraživače kako bi osvojili nova razvojna područja i proširili granice našeg znanja. Ovi novi ERC projekti namijenjeni su za nova otkrića. Oni također dokazuju kako je financiranje vrhunske znanosti ključni način prema izgradnji temelja za inovativnu ekonomiju i društvo.

Nova bespovratna sredstva dio su istraživačkog i inovacijskog programa Europske unije Horizon 2020, što bi po završetku slijedećeg – posljednjeg kruga natječaja trebalo pomoći u stvaranju novih proizvoda, unaprjeđenje obrazovnih programa te u primjeni najrazličitijih inovacija.

Komentiranje nije dozvoljeno.