1. poziv / Konferencija “KLIMA I ČISTA VODA” / 18.07.2024., Zagreb (hotel Westin)

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na tradicionalnu godišnju  konferenciju o aktualnostima u vodno-komunalnom sektoru “KLIMA I ČISTA VODA 2024” koja će se održati 18. srpnja u Zagrebu (hotel Westin).

Devetu godinu zaredom stručna konferencija okupit će komunalna društva, dobavljače tehnologija, jedinice lokalne samouprave i donositelje odluka iz Hrvatske i zemalja regije JIE, a s ciljem rasprave o aktualnom stanju i izazovima u upravljanju vodno-komunalnom infrastrukturom, kao i pronalaska rješenja.

Kroz dinamičan i interaktivan program napravit će se pregled događanjaistaknuti ključni problemi te potencijalna rješenja, a predstavit će se i najnovije sektorske tehnologije i inovacije, s posebnim naglaskom na digitalna rješenja.

PREDVIĐENE TEME:
– Kako napreduju aglomeracije i vodno-komunalne investicije?

– Koliko će lokalni izbori 2025. utjecati na rast cijena vodnih usluga?

– Očekuje li se rast plaća u komunalnim društvima?

– Mogu li digitalne tehnologije i umjetna intelegencija unaprijediti sektor?

– Dinamika ugradnje solara i energetska učinkovitost vodovoda

– Položaj ponovnog korištenja vode (reuse) u EU politikama 

– Kako popuniti kadrovski deficit u komunalnom sektoru?

– Kakva je dinamika smanjenja gubitaka zahvaćene vode?

Na konferenciji se već standardno očekuju zanimljive rasprave i prezentacije noviteta u području vodnih tehnologija i inovacija. Ove godine poseban naglasak će biti na 3 ključna područja:

1. UČINCI OKRUPNJANJA U VODNO_KOMUNALNOM SEKTORU
Tko je od pružatelja vodnih usluga poboljšao poslovanje, a gdje su nastale teškoće u funkcioniranju sustava. Što kažu institucije,što komunalci i sektorske asocijacije, odnosno kako su o okrupnjavanju pisali mediji?

2. DIGITALIZACIJA I SMANJIVANJE GUBITAKA VODE U RH?
Trendovi u gubicima vode zorno pokazuju razinu angažmana i dosadašnje podcjenjivanje učinaka digitalizacije. Potrebno je dramatično unaprijedili upravljanje gubicima zahvaćene vode te između ostalog stvorili žurne pretpostavke za smanjivanje gubitaka, a što je još uvijek jedan od ključnih deklariranih ciljeva u sektoru, na kome se nije postigao očekivani napredak. Mnoge komunalne tvrtke rade u „protupožarnom“ načinu rada, kada su gubici i puknuća cjevovoda u pitanju.

3. OBRAZOVANJE – NAJVEĆI DUGOROČNI IZAZOV
Potrebno je prilagođeno i specijalizirano obrazovanje te razvoj obrazovnih programa usmjerenih na razvoj kompetencija za napredno upravljanje podacima od strane rukovodstva i tehničkog osoblja u komunalnim tvrtkama, ali i kod općinskih i gradskih uprava. Sektor treba posebnu pažnju usmjeriti na suradnju sa svim hrvatskim sveučilištima i veleučilištima u cilju razvoja primjerenog i prilagođenog kurikuluma za sektorske stručnjake jer opći programi obrazovanja za inženjere građevinarstva ne osiguravaju stjecanje novih i specijaliziranih znanja o digitaliziranom vodnom sektoru.

 

MOGUĆNOSTI ZA AKTIVNO SUDJELOVANJE!!!   Pozivamo Vas da sudjelujete u radu skupa i predstavite vlastita iskustva i primjere dobre prakse!

 

PRIJAVNICU možete pronaći na linku, a za više informacija stojimo na raspolaganju na info@komunal.hr ili na 098 215 514.

 

Komentiranje nije dozvoljeno.