ZIEGLERGASSE POSTAJE „ZELENA ULICA“: Temperatura zraka moći će se smanjiti i za nekoliko stupnjeva

Klimatske promjene, kao jedan od najvećih izazova 21. stoljeća, na poseban način ugrožavaju stanovništvo gradova u kojima porast globalne temperature mijenja i gradska klimatska obilježja što rezultira nastajanjem efekta urbanih toplinskih otoka.

Temperatura u središtima gradova tako može biti i do 12 puta viša nego u okolici. Grad Beč odlučio je na vrijeme doskočiti ovom problemu  i krenuo s provedbom pilot projekta u ulici Zieglergasse  koja će postati prva ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka.

Projekt uključuje sadnju drveća, uređenje novih zelenih površina, izgradnju fontana s pitkom vodom te postavljanje sustava za hlađenje i ovlaživanje zraka vodenom maglicom. Procjenjuje se da instaliranje takvih sustava, u kombinaciji s prirodnim zelenilom, temperaturu mogu sniziti i za nekoliko stupnjeva čime će se značajno povećati kvaliteta života lokalnog stanovništva.

Pri izboru stabala pazi se da su ona visoka do četiri metra, prilagodljiva na toplinu, ali i hladnoću te da dobro podnose sol i sredstva za održavanje cesta tijekom zime. Pažnja se pridaje i površinama pa se tako bira šljunak koji će na zemlji omogućiti duže zadržavanje vlage, a građanima će biti ponuđena i mogućnost sadnje cvijeća i sadnica na zelenim oazama koje će sami održavati.

Troškovi pilot projekta iznose 2,4 mil. EUR od kojih će oko 1,7 mil. EUR pokriti Grad Beč, a preostalih tridesetak posto okrug Neubau unutar kojeg se ulica Zieglegasse i nalazi.

Komentiranje nije dozvoljeno.