ZABRANA JEDNOKRATNIH PLASTIČNIH PROIZVODA: Od srpnja nema više plastičnog pribora, štapića za uši, slamki…

Europska komisija donijela je smjernice o pravilima EU-a za plastiku za jednokratnu uporabu i Provedbenu odluku o praćenju i izvješćivanju o ribolovnom alatu stavljenom na tržište i skupljenom otpadnom ribolovnom alatu. Cilj je tih pravila smanjiti količine morskog smeća od plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i ribolovnog alata te promicati prelazak na kružno gospodarstvo s inovativnim i održivim poslovnim modelima, proizvodima i materijalima.

„Manjim korištenjem plastike za jednokratnu uporabu doprinosimo zaštiti zdravlja ljudi i planeta. Pravila Europske unije veliko su postignuće u rješavanju problema morskog smeća. Osim toga, ona potiču prihvaćanje održivih poslovnih modela i približavaju nas kružnom gospodarstvu u kojem se prednost daje predmetima za višekratnu uporabu“, kazao je Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan.

U skladu s pravilima EU-a o plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu iz 2019., države članice do 3. srpnja ove godine moraju osigurati da se određeni plastični proizvodi za jednokratnu uporabu više ne stavljaju na tržište EU-a. To su odabrani proizvodi za koje na tržištu postoje povoljne alternative koje ne sadržavaju plastiku: štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje pića, držači za balone, kao i neki proizvodi od ekspandiranog polistirena (čaše i posude za hranu i napitke) i svi proizvodi od oksorazgradive plastike.

Za druge plastične proizvode, kao što su ribolovni alat, plastične vrećice za jednokratnu uporabu, boce, posude za napitke i hranu za neposrednu konzumaciju, vrećice i omoti, filtri za duhan, higijenski proizvodi i vlažne maramice, primjenjuju se razne mjere. Među njima su ograničavanje uporabe, smanjenje potrošnje i sprečavanje bacanja u prirodu putem zahtjeva za označivanje, programa proširene odgovornosti proizvođača (načelo „onečišćivač plaća”), kampanja za upoznavanje građana s tim problemom i zahtjeva u pogledu dizajna proizvoda.

Komentiranje nije dozvoljeno.