SVIĐA LI NAM SE PROČIŠĆENA VODA? Ispitanici na slijepo birali vodu za piće

Svakog dana tisuće znanstvenih timova radi na pronalasku prihvatljivih i naprednih rješenja pa tako i na području pitke vode, odnosno  pročišćene otpadne vode koja je jednako poželjna za piće kao i ona iz slavine, rezultat je to istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta u Kaliforniji (SAD).

‘Slijepim testom’ ispitivan je utjecaj osobina ličnosti na izbor vode za piće, budući da je ispitanicima istovremeno ponuđena flaširana voda, voda iz slavine i pročišćena voda. Rezultati pokazuju sklonost vodi tretiranoj reversnom osmozom (RO) što je slučaj kod vode u bocama i pročišćene vode. Podzemna voda iz slavine imala je veće pH vrijednosti i niže koncentracije Ca i HCO3.

Nalazi ovog istraživanja ukazuju na to da je (1) voda iz slavine tretirana reversnom osmozom jednako poželjna kao i voda u boci, (2) osobine ličnosti mogu utjecati na preferencije za vodom, i (3) prethodni nalazi spolnih razlika u preferenciji za vodu u boci mogu odražavati osobine ličnosti. Ovi rezultati mogu poslužiti za promociju korištenja pročišćene vode, odnosno za bolje prihvaćanje alternativnih izvora vode za piće na način da se potrošačima osigura okus koji žele ovisno o osobinama ličnosti. Ispitivane su osobine ličnosti poput “otvorenosti prema iskustvu” ili “neuroticizam”.  Više nervozni i tjeskobni ispitanici preferiraju pročišćenu i vodu u bocama u odnosu na mineralnu i podzemnu vodu. Oni koji su bili otvoreni za nova iskustva podjednako su ocijenili vodu iz sva tri izvora. Istraživanje je objavljeno u časopisu Apetite.

Komentiranje nije dozvoljeno.