RECIKLIRANJE STAKLA: kako do vrijedne sirovine za izolacijske materijale Knauf?

Brexit ne usporava razvoj projekata recikliranja u Ujedinjenom kraljevstvu, štoviše Britanija se aktivno sprema za post-Brexit razdoblje. Nedavno je otvoreno visokotehnološko postrojenje za reciklažu stakla kapaciteta 60.000 tona godišnje. Radi se o investiciji od 8 mil. EUR, a omogućit će dobivanje ultra čistog recikliranog stakla iz staklene ambalaže iz domaćinstava, koja će se dalje koristiti kao sirovina za proizvodnju održive izolacije tvrtke  Knauf Insulation.

(C) Veolia

(C) Veolia

Projekt je nastao u suradnji s drugom multinacionalnom kompanijom Veolia, čiji predstavnici navode da je postrojenje prvo ove vrste u svijetu i da koristi najsuvremeniju tehnologiju za sortiranje i odvajanje stakla na mikro nivou sa izuzetnom preciznošću.

Radi se o vrlo ozbiljnom postrojenju, budući da je količina stakla koje će godišnje biti procesirano u postrojenju jednaka količini od 350 milijuna boca, a što će omogućiti Knauf Insulationu zadovoljavanje potreba za staklom. Istovremeno se maksimalizira upotreba recikliranih materijala, što je i svojevrsni trend u poslovanju globalnih kompanija koje žele postati „zelenije i održivije”. Navedena Knaufova investicija u Engleskoj te sklapanje desetogodišnjeg ugovora sa Veoliom, potvrđuje kako je Knauf Insulation posvećen održivoj proizvodnji i cirkularnoj ekonomiji, a što je i osnova mnogih EU politika.

Komentiranje nije dozvoljeno.