Srbija: osnovano ministarstvo zaštite okoliša. Najveći izazovi u sektorima voda i gospodarenja otpadom

Kao jedan od odgovora na velike ekološke zahtjeve koji stoje pred novom vladom Srbije, osnovano je novo Ministarstvo zaštite okoliša, za čiju je čelnu poziciju imenovan Goran Trivan, dugogodišnji tajnik za ekologiju grada Beograda.

U zaštitu okoliša u Srbiji bi u narednih 20 godina trebalo uložiti 10 do 15 mlrd. EUR, poruka je stručnog skupa o pregovaračkoj poziciji Srbije za poglavlje 27, koje se tiče ekologije i klimatskih promjena. Najveći izazovi po pitanju sektorskih politika i financiranja su područja otpadnih voda i gospodarenja otpadom.

U Srbiji je potrebno izgraditi čak 300 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kako bi se uskladili s EU Direktivama, od čega njih pet u Beogradu. Prema novoj Strategiji razvoja glavnoga grada do 2021. godine Beograd bi trebao pročišćavati veliki dio otpadnih voda i postići pokrivenost vodovodne i kanalizacijske mreže od 90 posto. Ekologija nam je veoma važna, rekao je gradonačelnik Siniša Mali te najavio da će Beograd za pet godina biti urbano, održivo, odgovorno i dinamično europsko područje.

Komentiranje nije dozvoljeno.