SMART-CITY U PRAKSI: Rijeka predstavila pametne autobusne stanice

Grad Rijeka već duže vremena predvodi određene tehnološke trendove, a prošli tjedan napravljen je još jedan konkretan tehnološki iskorak prema povezanim pametnim gradovima budućnosti, odnosno prema Smart Cityju. Riječ je o izgradnji i puštanju u uporabu dvije pametne autobusne stanice koje nude niz funkcionalnosti za učinkovitije i ugodnije korištenje gradskog prijevoza.

Stanica koristi sunčevu energiju, puni pametne mobitele bežično ili putem usb priključka te pruža mogućnost korištenja Interneta. Radi se o pravom informatičkom portalu jer su na stanici vidljive informacije o prognozi vremena, poput temperature i vlažnost zraka te indeks kvalitete zraka kao i svi važni podaci o gradskom prometu iskazani na virtualnom ekranu u trenutnom vremenu. Korisnici mogu vidjeti poziciju određenog autobusa na karti, njegovo kretanje, odnosno očekivani dolazak na stanicu.

Pametne stanice su opremljene aplikacijom Connected Traffic Cloud, a nju će korisnici javnoga gradskog prijevoza moći ”skinuti” i na svoje pametne mobilne telefone. Ovo rješenje temelji se na tehnologiji Interneta stvari, a budući da je aplikacija u Rijeci prvi put dostupna i za mobilne uređaje to je čini jedinstvenim u svijetu.

Ovaj šestomjesečni pilot projekt Grad Rijeka realizirao je u partnerstvu s Hrvatskim Telekomom, kompanijom Ericsson Nikola Tesla, Smart RI, Autotrolejom i Rijeka prometom. Realizacijom ovog koncepta postavljaju se novi i viši standard u modernizaciji urbane infrastrukture na hrvatskom tržištu, istaknuo je Saša Kramar, član Uprave Hrvatskog Telekoma.

Komentiranje nije dozvoljeno.