BESPLATNA PITKA VODA, SVIMA! Hrvatska aplikacija za pronalaženje izvora vode

Freewa je hrvatski proizvod – web platforma i mobilna aplikacija za kartiranje lokacija s besplatnom pitkom vodom u cijelome svijetu te proizvodnju eko boca za vodu i torbica. Projekt “Mapiranje svjetskih izvora” rezultirao je dosada sa preko 2.000 zabilježenih izvora u cijelom svijetu, uključujući i Australiju i Novi Zeland.

Samo u Zagrebu locirano je više od 220 lokacija s pitkom vodom. Cilj Freewa tima je promicanje upotrebe besplatne pitke vode te smanjenje upotrebe plastične ambalaže proizvodnjom eko-boca od stakla, navodi jedan od osnivača Goran Ladišić. Više o projektu i mogućnostima sudjelovanja dostupno je na web-stranici FREEWA-e.

Pravo na pitku vodu jedno je od temeljnih ljudskih prava koje se svakodnevno krši diljem svijeta i UN predviđa da će čak 5 milijardi ljudi do 2050. godine imati ograničen pristup vodi.

U posljednjih 100 godina količina potrebne vode se povećala za šest puta, ali samo 10 posto se koristi u domaćinstvima, 20 posto u industriji i čak 70 posto u poljoprivredi. Svaki dan u svijetu se potroši 4.600 kubičnih kilometara vode, navodi se u izvještaju predstavljenom na World Water Forumu, na kojem je sudjelovala i delegacija iz Hrvatske.

Komentiranje nije dozvoljeno.