PRIRODA ZA VODU: Obilježava se Svjetski dan voda 2018.

Očuvanje vode važna je globalna tema stoga ne čudi ovogodišnji slogan „Priroda za vodu“ kojim se sugerira da su odgovori na ključna pitanja poput: Kako spriječiti onečišćenje voda, kako spriječiti poplave ili suše?, velikim dijelom u prirodi, u nama.

Odgovornost  nas ljudi  je ključna u sprečavanju onečišćenja i zaštiti prirodnog okruženja. Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Svjedoci smo kako sve češći ekstremni klimatski uvjeti utječu na pojavu suša, ali i poplava s kojim se suočava velik dio teritorija, kako Hrvatske tako i susjednih zemalja.

UN navodi da rješenja koja nam nudi sama priroda imaju potencijal rješavanja mnogih naših aktualnih problema s vodom i ​​vodoopskrbom, a pritom pomaže korištenje suvremenih „zelenih“ tehnologija i izgradnja “zelene infrastrukture”. Sadnjom novih šuma, ponovnim povezivanjem rijeka s njihovim naplavnim područjima i obnavljanjem močvarnih područja moguće je ponovno uspostavljanje uravnoteženih vodenih ciklusa i poboljšanje ljudskog zdravlja i života. Novi program održivog razvoja koji se sastoji od 17 novih globalnih Ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals – SDGs), a posebice Cilj 6. – Osigurati sanitarne uvjete i pristup pitkoj vodi za sve, obvezuje svijet da svim ljudima uz zaštitu okoliša i smanjenje onečišćenja osigura siguran pristup pitkoj vodi do 2030. godine.

Komentiranje nije dozvoljeno.