KAKO DO MANJE OTPADA: Obilježen dan recikliranja

Prvi svjetski dan posvećen recikliranju obilježen je 18.ožujka 2018.  s ciljem osvještavanja stanovništva o važnosti prirodnih resursa i promicanjem snage novog „sedmog resursa“ –  proizvedene robe. Otpad kao resurs premisa je kojom se već dulje vrijeme potiče ponovna uporaba i recikliranje materijala, a upravo je to misija Međunarodnog zavoda za recikliranje (BIR) sa sjedištem u Bruxellesu, na čiju se inicijativu održava ovaj dan kojeg su obilježile velike svjetske metropole poput Washington D.C.-a, Sydneya, Londona i drugih.

„Svjetski dan recikliranja postat će važan datum u našem kalendaru. Kako bismo u potpunosti iskoristili snagu recikliranja moramo usvojiti globalni pristup sakupljanju, obradi i korištenju otpada. Naš cilj je pokazati kako je recikliranje potrebno i vrlo važno u našem svakodnevnom životu, kako u suradnji s lokalnim tvrtkama za recikliranje, tako i pri samostalnom obavljanju recikliranja“, kazao je predsjednik BIR-a Ranjit Baxi.

BIR je jedino globalno udruženje za recikliranje koje zastupa oko 800 tvrtki i 35 povezanih nacionalnih udruženja za recikliranje iz 70 različitih zemalja svijeta, a identificiralo je konkretne mjere za povećanje recikliranja i održivosti resursa: međunarodno zakonodavstvo i sporazumi, omogućavanje slobodne i održive trgovine reciklabilnim materijalima, edukacija o važnosti recikliranja, potpora recikliranju u lokalnim zajednicama, suradnja s proizvođačima i poticanje „dizajna za recikliranje“ s ciljem  smanjenja otpada i planiranja „kraja života“ proizvoda još u fazi njihovog nastajanja te, svakako, potpora inovacijama, istraživanjima i inicijativama koje potiču bolje prakse i tehnologiju recikliranja.

Komentiranje nije dozvoljeno.