MANJE OLOVA U VODI: Europski parlament podržao oštrije mjere nadzora pitke vode

Povjerenje potrošača u kvalitetu vode iz slavine je ozbiljno narušeno, posebno zbog niza slučajeva u nekim zemljama članicama. Komisija stoga predlaže da se poduzmu mjere za poboljšanje, a glavna tendencija ide u smjeru dostupnosti vode za sve kategorije stanovništva.

Države članice također bi trebale poduzeti mjere za osiguravanje univerzalnog pristupa čistoj vodi u EU-u i poboljšanje trebaju osigurat javni pristupa vodi u gradovima i selima, odnosno na javnim mjestima postavljanjem besplatnih fontana, u slučajevima kada je to tehnički izvedivo i primjereno. Ova regulativa predviđa populariziranje korištenja besplatne vode iz slavina u restoranima, kantinama i ugostiteljskim objektima, ili po vrlo niskim ili simboličnim naknadama. Europski mediji ističu kako je smisao inicijative i postizanju niže cijene vode te smanjenje pritiska na okoliš.

Može se zaključiti kako voda iz vodovoda treba biti dostupnija i povoljnija u odnosu na vodu u bocama, čime će se smanjiti enorman pritisak onečišćenje okoliša i posebno rijeka i oceana plastičnom ambalažom. Zastupnici Europskog parlamenta u jednom od svojih posljednjih zasjedanja tijekom aktualnog petogodišnjeg mandata predlažu oštrije parametre u pogledu maksimalnih dopuštenih razina za određene štetne tvari, kao što je to olovo (čija dopuštena koncentracija će se smanjiti za pola), ili prisustvo štetnih bakterija.

Predviđeno je uvođenje strožih kazni za većinu subjekata koji ispuštaju štetne tvari kojima se zagađuje voda iz EU vodovoda. U izvješću se također podupire načelo pristupa vodi za sve u EU. Radi se o prvom čitanju u Parlamentu a nastavno na raspravu iz prošle godine ali konačni dokument neće biti usvojen za vrijeme ovog mandata, nego će se daljnje konzultacije s Komisijom i Vijećem nastaviti nakon europskih izbora u svibnju.

Komentiranje nije dozvoljeno.