POTPISAN UGOVOR ZA IZGRADNJU CGO BABINA GORA: Mora biti završen u roku od tri godine

U Karlovcu je potpisan ugovor o projektiranju i izvođenju radova izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Babina gora. U pozdravnom govoru direktorica Marija Tufeković naglasila je kako je svrha CGO-a Babina gora služiti potrebama za gospodarenje miješanim komunalnim otpadom Karlovačke županije, sjeveroistočnog dijela Ličko-senjske županije i zapadnog dijela Sisačko-moslavačke županije. Nadodala je i kako se na ovome projektu radi već 16 godina te da je trebalo mnogo upornosti i strpljenja da bi se došlo do potpisivanja ugovora s izvođačem radova. „Zajednica ponuditelja bosansko-hercegovačkih tvrtki Hering, Elcom i Enova imaju rok od 35 mjeseci da projektiraju i izgrade centar, a potom i pola godine za probni rad“, naglasila je.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin istaknula je da CGO Babina gora nikada neće ugrožavati ljude i okoliš, već je neophodan dio rješenja za uspostavu učinkovitog sustava gospodarenja otpadom. „Izgradnja centra ničim neće ugroziti prirodu, kvalitetu života građana nego će nam upravo pomoći da živimo kvalitetnije i da zbrinjavamo otpad na onaj način kako to treba biti. To je samo jedna karika u lancu cijelog sustava, a da bi sustav funkcionirao kvalitetno ovisi o nama, o selekciji otpada“, podsjetila je županica.

„Hrvatska ima konkretne strateške ciljeve kad je riječ o gospodarenju otpadom, koji su u skladu s europskim direktivama. Naš sustav se gradi na što većem stupnju sprečavanja nastanka te odvojenog prikupljanja i iskorištavanja vrijednih svojstava otpada. Međutim, otpad koji nije moguće dalje iskoristiti nužno je zbrinuti u skladu s ekološkim standardima, a tome služe centri za gospodarenje otpadom“, rekao je zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mirko Budiša.

Državni tajnik Mario Šiljeg nadodao je kako je ovaj projekt važan u ostvarenju hrvatskih nacionalnih interesa. „Važan je zbog dva razloga – do 2025. godine stopu recikliranja je potrebno povećati sa sadašnjih 31 na 55 posto, a do 2035. godine stopu otpada koji se odlaže na odlagališta treba smanjiti sa sadašnjih 58 na samo 10 posto. To su ambiciozni ciljevi koje je nemoguće ostvariti bez centara za gospodarenje otpadom kao integralnog dijela hijerarhije gospodarenja otpadom.“

Centar Babina gora dimenzioniran je za obradu 30 tisuća tona miješanog komunalnog otpad koji će se dovoziti s područja Karlovačke te dijela Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije. Osim izgradnje i opremanja samog centra u projekt je uključena i izgradnja četiri pretovarne stanice koje će se nalaziti u Karlovcu, Slunju, Ogulinu i Podumu pokraj Otočca.

Vrijednost ugovorenih radova je 333.081.864,69 kuna bez PDV-a, a rok završetka projektiranja i izgradnje Centra je 35 mjeseci, nakon čega slijedi probni rad u trajanju od šest mjeseci.

Komentiranje nije dozvoljeno.