OTPAD I KRIMINAL: Englesku kriminalne radnje s otpadom koštaju preko 600 mil. GPB

Ujedinjeno kraljevstvo trenutno je zbog Brexita po povećalom domaće i europske javnosti, a jedno od delikatnih područja predstavlja i upravljanje otpadom. Najnoviji podaci i analize Agencije za zaštitu okoliša pokazuju stalni porast kapaciteta za obradu otpada između 2009. i 2016. godine, uz smanjenje kapaciteta odlagališta otpada.

Engleska je u 2016. godini odložila ukupno 44,7 milijuna tona i uspjela preraditi ukupno 203 milijuna tona otpada. Prošle godine u Engleskoj radilo je 340 odlagališta koja su prihvaćala otpad i još 507 gdje je to bilo dopušteno. Istočna Engleska iskoristila je najviše odlagališta, za kapacitet od 10 milijuna tona, dok je London koristio najmanje odlaganja, odnosno 2,3 milijuna tona. Treba istaknuti da se uočava trend smanjenja broja dozvoljenih mjesta za recikliranje metala – trenutno radi 1.244 lokacija odnosno 3,5 posto (46 lokacija) manje nego 2014. godine.

London je imao najmanje kapacitete za spaljivanje otpada, dok većina regija koristi tehnologiju spaljivanja za komunalni i komercijalni i industrijski otpad, a u istočnoj Engleskoj je zajedničko spaljivanje opasnog otpada te životinjskih nusproizvoda. Neki stručnjaci, ali i velike tvrtke uključene u tržište otpada poput Sueza ili Biffe upozoravaju da se zemlja suočava s manjkom kapaciteta za obradu otpada. Industrijske asocijacije napisale su zajedničko pismo novom tajniku za okoliš Michaelu Goveu pozivajući Vladu na veće aktivnosti na nekoliko fronti, uključujući 25-godišnji plani zaštite okoliša, zbrinjavanje otpada hrane, suočavanje se rastućim zločinima u poslovima s otpadom koji premašuju 600 mil. GPB godišnje te na hitnu promjenu trendova oko smanjenja stope recikliranja u Velikoj Britaniji. Sektorsko udruženje TAG stoga poziva državnog tajnika Gova na sastanak i brzo djelovanje.

Komentiranje nije dozvoljeno.