OTOK KRK: Tjedan edukacije u Ponikvama

Pod motom Discover Eco Lifestyle On The Island Of Krk, krčke Ponikve organiziraju Tjedan edukacije (23.-27.4.2018.) za građane otoka Krka, čija je svrha još jednom skrenuti pozornost na strateške projekte koji se provode na otoku Krku te najširu javnost dodatno informirati o potrebi održivog načina života, očuvanja okoliša i pravilnog iskorištavanja prirodnih resursa. Tjedan je otvoren u ponedjeljak, 23.4. organiziranom posjetom djece glavnom vodocrpilištu Ponikve.

Tijekom svih pet dana u krčkim dječjim vrtićima provest će se edukacija djece predškolskog uzrasta, a  naglasak će biti na pravilnom odvajanju otpada, u sklopu inicijative „Informiraj, educiraj i recikliraj“.

Istodobno, edukativne radionice organizirat će se i za polaznike nižih razreda krčke osnovne škole, prvi put u suradnji s Hrvatskim vodama. Na tim radionicama težište će se staviti na teme povezane s vodom, kao što su korištenje i zaštite voda, poplave, otpadne vode i sl.

Glavna je svrha tih radionica upozoriti djecu na važnost očuvanja vodnih resursa te racionalnog korištenja i zaštite vodnoga blaga, pri čemu je razumijevanje prirodnih procesa i ljudskih potreba preduvjet za stvaranje ispravnih navika i upravljanje vodama na održiv način. Iako Republika Hrvatska raspolaže s dovoljnim količinama voda po glavi stanovnika, važno je da se svaki pojedinac odgovorno i štedljivo odnosi prema tom resursu jer je to jedini način da se i budućim naraštajima osiguraju preduvjeti za normalan život i razvoj.

Krčke Ponikve itekako su svjesne važnosti očuvanja vodnih potencijala i stoga sustavno, već godinama (od 2005.), provode razne edukativne akcije na području otoka Krka, ne samo o očuvanju vode, već i o otpadu, štednji energije i sl. Osobitu pozornost posvećuju upravo edukaciji najmlađih Krčana, vrtićara i osnovnoškolaca, što se potvrđuje i ovom najnovijom akcijom. Tijekom petodnevne edukacije, bit će obuhvaćeni svi osnovnoškolci (niži razredi), za koje će se, pored prezentacije, osigurati i obilazak laboratorija u upravnoj zgradi Ponikava, a svim će se sudionicima podijeliti i edukativna slikovnica kojom je na zanimljiv i djeci dostupan način pojašnjeno kako treba postupati s vodom.

U završnici edukativnoga tjedna održat će se prezentacija projekta kanalizacije koji se trenutačno provodi na otoku Krku.

Sve događaje budnim će okom pratiti i maskota Ekotok, koja i inače promovira sve ekološke razvojne projekte na otoku Krku.

Komentiranje nije dozvoljeno.