OTKRIĆA IZ IZRAELA: Novo rješenje za ponovnu upotrebu plastike

Proizvodnja bio-plastike iz miješanog otpada moglo bi biti novo rješenje za postupanje s otpadom s odlagališta. Izraelska tvrtka UBQ već pet godina razvija niskoenergetski proces iskorištavanja bio-materijala i proizvodi kompozitni materijal sličan plastici, s nadom da će revolucionirati upravljanje otpadom širom svijeta.

Albert Douer, član uprave tvrtke navodi da se materijal UBQ-a može koristiti kao zamjena za konvencionalnu petrokemijsku plastiku i drvo, smanjujući potrošnju nafte i krčenje šuma. Trenutno njihov pilot-pogon na jugu pustinje Negev obrađuje jednu tonu komunalnog otpada po satu. Radi se o relativno maloj i eksperimentalnoj količini, no iz tvrtke navode da bi se, obzirom na modularnost, kapaciteti mogli vrlo brzo proširiti.

Dio stručnjaka ovu je ‘čudesnu plastiku’ usporedio s alkemijom, izražavajući skepsu prema spomenutom procesu. Čak i ako bi spomenuta tehnologija naposljetku bila uspješna, kritičari postavljaju pitanje njezine dugoročne financijske održivosti, obzirom da izgradnja dodatnih postrojenja može biti skupa i dugotrajna. Također treba dokazati da postoji tržište za alternativne plastične proizvode. U svakom slučaju, postojeća rješenja za postupanje s otpadom vape za novim i modernim tehnologijama koje se trebaju bazirati na Industriji 4.0 i na održivom pristupu okolišu.

Komentiranje nije dozvoljeno.