NUKLEARNI OTPAD IZ KRŠKOG: BiH i dalje protiv odlaganja na Trgovskoj gori

Sudionici konferencije „Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“ u Sarajevu su u ponedjeljak ukazali na moguće štetne prekogranične utjecaje na teritorij i stanovništvo BiH, ukoliko RH na toj lokaciji izgradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Upućeno je upozorenje hrvatskoj vladi kako se ignorira primjedbe koje dolaze iz BiH u odnosu na mogući odabir Trgovske gore kao lokacije za odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada te je najavljeno kako će stoga BiH intervenirati kod nadležnih tijela EU-a. Konferenciju je organizirao „Zeleni klub“ zastupnika parlamentarnih stranaka na različitim razinama vlasti u BiH. Podsjetimo, 2017. godine dogovorena je uspostava zajedničke radne skupine koja bi na temelju stručnih pokazatelja trebala predložiti prihvatljivo rješenje za odlaganje nuklearnoga otpada.

U studenom 2018. godine Vlada RH donijela odluku o donošenju Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva do 2025. godine, koja predviđa uspostavu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada odnosno skladišta na teritoriju Hrvatske, i to upravo na području Čerkezovca do 2023., te izgradnju skladišta za nisko i srednje radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane “Krško” do 2058. godine. Pri tom su oba skladišta označena kao “privremena i povratna”, što je u BiH protumačeno kao konačna odluka o odabiru lokacije.Hrvatski politički vrh tek se usputno referirao na navedenu temu, a dio hrvatskih medija označio je ponovno pokretanje ovog pitanja kao čisto politiziranje i daljnje nepotrebno zaoštravanje odnosa između Sarajeva  Zagreba.

Komentiranje nije dozvoljeno.