„NOVO VRIJEME ZA STARE STVARI“: Otvoren riječki Riperaj, mjesto za popravak stvari

Rijeka nastavlja sa zelenim projektima. Nakon što smo nedavno pisali o BERT-u, prvom aparatu za bezambalažnu kupovinu, sad je KD Čistoća otvorila „Riperaj“, odnosno mjesto na kojem se mogu popraviti oštećene stvari, a sve kako se ne bi prerano bacile u otpad.

Riperaj se nalazi u Ulici Ivana Zajca 20, a u njemu se mogu obaviti sitni popravci odjeće, modnih dodataka, namještaja, uređaja ili igračaka. Građani će tako besplatno dobiti savjete ili pomoć i sav potreban alat. Inače, ideja o ovakvom mjestu originalno potiče iz Nizozemske i vrlo je popularna na zapadu Europe pod nazivom „Repair Café“. Riječka radionica prostire se na 121 m2, a u samom uređenju prostora korišteni su stari obnovljeni namještaj i oprema.

Osim smanjenja količine otpada i usađivanja navike o ponovnom korištenju starih predmeta, ovim se projektom žele potaknuti i društvena kohezija i solidarnost te razmjena već pomalo zaboravljanih znanja i iskustva. Korištenje Riperaja je besplatno za sve, no korisnici moraju sami kupiti one dijelove koje na njihovim aparatima ili predmetima treba eventualno zamijeniti.

Radno vrijeme je dvokratno i to od ponedjeljka do petka ujutro od 9 do 13 i popodne od 17 do 20 sati te subotom od 8 do 13 sati.

Komentiranje nije dozvoljeno.