MLADI INOVATORI: Od školskih otpadaka izradili pametnu klupu

Po uzoru na hibridne klupe s punjačima za mobitele u drugim mjestima, srednjoškolci iz Slatine izradili su vlastitu i to od otpadnog materijala. Mladi inovatori Jurica Šafar, Mate Dorčak te Davor Kristić, uz pomoć profesora Vedrana Runje iskoristili su materijal koji je ostao od prethodne nastave te  izradili hibrid klupu i rasvjetni stup, koji su postavljeni ispred škole. 

Tri mjeseca ustrajnog rada bila su potrebna učenicima za klupu s četiri mjesta za sjedenje, dva metra dužine, i četiri USB vodootporna ulaza s integriranom redukcijom napona sa 12V na 5.2V.  Uz klupu je rasvjetni stup, a LED svjetlo u njemu ugrađeno je, primjerice, od neiskorištene LED trake iz elektro odjela škole. Solarni panel puni akumulator, s integriranim pretvaračem koji pretvara energiju za punjenje mobitela. Kada sunce zađe, pali se svjetlo.

Punjenje mobitela uz pomoć pametne klupe među prvima je isprobao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji je kazao da je klupa odličan primjer kako nastavu učiniti zanimljivijom, staviti ju izvan klasičnih okvira. „Pozitivan je to primjer i kako škola može potaknuti učenike da rješavaju problem na poduzetnički način, ali i pripremiti ih na ono što ih čeka poslije škole, a to je svakodnevni život s promjenama i u obrazovanju i u inovacijama“, zaključio je župan Andrović.

Komentiranje nije dozvoljeno.