KRIŽEVCI DOBILI ENERGETSKO-KLIMATSKI URED: Mjesto susreta građana i energetske tranzicije

U Križevcima je otvoren prvi Energetsko-klimatski ured u Hrvatskoj. Nakon prvog grupnog ulaganja građana u obnovljive izvore energije kroz projekt Križevački sunčani krovovi, pokretanja jedne od prvih hrvatskih energetskih zadruga građana – KLIK, te ostalih aktivnosti u smjeru energetske tranzicije, otvaranje ovog ureda novi je korak prema dostizanju cilja energetski neovisnog grada do 2030. godine.

„Mi kao građani i grad kao lokalna vlast zajedno djelujemo na tom putu energetske tranzicije. Nadam se da će ovo jednog dana postati pravi one-stop-shop ured gdje će građani doći i samo reći ja želim iz E razreda svoje kućanstvo dovesti u B razred, a mi ćemo sve dalje odraditi. Trenutno je ovo informativno-edukativni prostor gdje ćemo ih povezivati, ali nadam se da će to prerasti u jednu konkretnu uslugu s vremenom“, kazala je upraviteljica energetske zadruge KLIK Sanela Mikulčić Šantić.

Važnost osnivanja ovakvog ureda za građane Križevaca istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn: „Ono što je nama jako bitno u smislu energetske tranzicije i činjenice da grad želi do 2030. godine postati energetski neovisan grad, jest uključiti građane. Smatramo da je uključivanje građana dio jedne šire paradigme koju pokušavamo promovirati, a to je da su građani prvi.“

Ured se sastoji od showrooma zelenih tehnologija, proizvoda i usluga te će služiti kao mjesto susreta građana i energetske tranzicije i kao edukativni prostor za stvaranje klimatski otpornog društva. Tako građani imaju priliku vidjeti fotonaponske ploče, dizalice topline, električni bicikl, a tu je i mala maketa fotonaponskog sustava na kućanstvu. Ured je otvoren za građane svakim danom od 8 do 16h, a građani mogu očekivati česte tematske informativno-edukativne radionice.

Ured je uspostavljen uz financijsku potporu EIT Climate- KIC (Europski institut za inovacije i tehnologiju) u sklopu inicijative Gradovi budućnosti.

Komentiranje nije dozvoljeno.