KOMUNALCI PGŽ NEZADOVOLJNI UREDBOM: Poskupljuje li za kućanstava odvoz smeća do 60%?

Tema otpada i primjena novih rješenja u gospodarenju stalna je preokupacija glavnine komunalnih tvrtki. Oko primjene nove Uredbe održala se koordinacija komunalnih društava s područja Primorsko-goranske županije gdje su komunalci izrazili nezadovoljstvo nametanjem obaveze da korisnicima na potpis šalju nove izjave jer su isto činili prošle godine i to uz milijunske troškove.

Naglasili su kako će problem predstaviti i mogućnost da korisnici biraju novu veličinu spremnika jer su mnoga komunalna društva spremnike već nabavila. Upozorili su i na to da će 60 posto korisnika iz kategorije kućanstva prema novoj Uredbi plaćati veće račune, dok za poslovne korisnike očekuju poskupljenja cijena od 1.300 posto pa sve do smanjenja od 99 posto.

Temeljem navedenog zaključeno je kako će se od Ustavnog suda zatražiti ocjena ustavnosti odredbi izmjena i dopuna Uredbe, a isti se potez može očekivati i od komunalnih društava iz Dalmacije, Istre te ostalih krajeva Hrvatske. Naime, novom Uredbom o izmjenama i dopunama uredbe o gospodarenju otpadom svi će korisnici iz kategorije kućanstva imati istu cijenu obavezne minimalne javne usluge bez obzira na broj članova kućanstva. Prema izračunima komunalnih društava iz PGŽ, to bi značilo da će većina korisnika plaćati više račune za odvoz smeća, dok će se cijena smanjiti za one koji broje više članova kućanstva.

Osim korisnika smještenih u kategoriju kućanstava, izmjenama i dopunama Uredbe pogođeni su i svi korisnici koji nisu u kategoriji kućanstvo. Naime, tvrtke i institucije bit će podijeljene u sedam različitih potkategorija koje će biti temeljene na djelatnosti koju poslovni subjekt obavlja, ali ne i na veličini. To bi, primjerice, značilo kako će istu cijenu obvezne minimalne javne usluge, odnosno fiksnog dijela računa, imati i hoteli s desetak i hoteli s nekoliko stotina soba.

Komentiranje nije dozvoljeno.