KLIMATSKI NEUTRALNI I PAMETNI GRADOVI: Poziv Europske komisije traje do kraja mjeseca!

Uskoro završava poziv Europske komisije za iskazivanje interesa za pridruživanje europskoj misiji „Klimatski neutralni i pametni gradovi“. Ciljevi misije su do 2030. godine postići preobrazbu 100 europskih gradova u klimatski neutralne i pametne gradove te osigurati da ti gradovi djeluju kao središta eksperimentiranja i inovacija s ciljem da se svim europskim gradovima omogući slijediti njihov primjer do 2050. godine.

Pridruživanjem misiji gradovi će biti na čelu tranzicije prema klimatskoj neutralnosti, a s obzirom na to da se sve više okreće prema primjeni rješenja u borbi protiv klimatskih promjena, gradovi su u najboljoj poziciji da na samome početku usvoje i implementiraju politike za postizanje klimatske neutralnosti. Sudjelovanjem u tom procesu, gradovi će svojim stanovnicima omogućiti višestruke prednosti poput smanjenja onečišćenja zraka, smanjenja buke te zdravijeg načina života.

Iz Europske komisije ističu kako gradovi pokrivaju svega 3 posto kopnene površine, ali proizvode više od 70 posto emisija stakleničkih plinova. Isto tako, procjenjuje se da će do 2050. gotovo 85 posto Europljana živjeti u urbanim područjima, stoga je neophodno da se trenutna klimatska kriza rješava upravo u njima te da u središtu misije budu upravo njihovi stanovnici.

Gradovi se mogu prijaviti na otvoreni poziv za iskazivanje interesa do 31. siječnja 2022. godine, a EK će do travnja 2022. godine, nakon ocjene neovisnih stručnjaka, objaviti popis odabranih gradova koji će sudjelovati u misiji.

Komentiranje nije dozvoljeno.