KLIMATSKE PROMJENE: Nastavak smanjenja emisija stakleničkih plinova! U tijeku pregovori o novim zakonima

Emisije stakleničkih plinova diljem Europske unije blago su se smanjile 2016., prema procjenama objavljenim u najnovijim „trendovima i projekcijama klime“ Europske agencije za okoliš (EEA). Procjene potvrđuju da EU ostaje na putu prema ispunjenju cilja smanjenja emisija postavljenih za 2020. godinu, no potreban je aktivniji pristup kako bi se ostvarili dugoročni ciljevi.

„Jasno je da svi trebamo znatno pojačati napore ako želimo ispuniti obveze iz Pariškog sporazuma i ambicioznije dugoročne ciljeve za 2030. i 2050. godinu u stvaranju niskougljičnog gospodarstva“, rekao je Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA. Emisije su se 2016. u EU smanjile za 0,7% u odnosu na 2015. godinu,  što je uglavnom rezultat povećanog udjela obnovljive energije i zamjene ugljena plinom u velikim energetskim sustavima, unatoč povećanju potrošnje energije i rastu emisija u stambenim i prometnim sektorima.

Ažurirane projekcije također pokazuju da se trenutni napori moraju pojačati kako bi se postigli ambiciozniji dugoročni ciljevi. Kao što je već navedeno u prethodnim procjenama, očekuje se da će se dinamika smanjenja emisija nakon 2020. godine značajno usporiti te ostati daleko ispod cilja od -40% do 2030. godine. U EU su u tijeku rasprave o usvajanju novog paketa zakona o klimi i energiji kako bi se postigao ovaj cilj, zajedno s onima iz Energetske unije.

Komentiranje nije dozvoljeno.