Kina pokazuje zube i ograničava uvoz otpadnog PVC-a i nesortiranog papira! Prilika za SAD i EU industriju

Kina je potvrdila da će do kraja godine prestati preuzimati mnoge vrste recikliranih materijala, što predstavlja velike teškoću za mnoge zemlje EU, jer čak 87 posto europskog recikliranog otpada završi u Kini. Kineska Vlada nedavno je obavijestila Svjetsku trgovinsku organizaciju da namjerava zabraniti uvoz “svih otpada plastika i nesortiranih papira” već do kraja godine. To je ipak veliko iznenađenje i neočekivan odgovor na sadržaj i položaj recikliranog otpada, koji je često prljav, slabo razvrstan te čak i kontaminiran. Primjerice, početkom ove godine irska pošiljka recikliranog papira koja je bila upućena u Kinu bila je presretena u Nizozemskoj i otkriveno je da je ista kontaminirana, stoga je pošiljka vraćena u Irsku. Naglo prekidanje ugovora izazvao je opći alarm, osobito u Velikoj Britaniji, gdje su posljednjih tjedana predstavnici tvrtki koje se bave recikliranjem i starim papirom taj potez opisali kao “vrlo drastičan”.

Razvoj događaja oko Kine i recikliranih sirovina pažljivo prate i Amerikanci, stoga je tvrtka za recikliranje Pratt Industries prepoznala ovu zabranu uvoza u Kini kao priliku da američka industrija obnovi svoj tok recikliranja s najavom će uložiti 2 mlrd. USD u dodatne američke kapacitete za obradu recikliranih sirovina.

Reagirali su i lokalni proizvođači u EU koji žele zadržati sirovine u matičnim zemljama te aktivisti i političari: Caroline Lucas, su-voditeljica UK Green te zastupnica u engleskom parlamentu ističe kako se globalna uporaba plastičnih boca uopće ne kontrolira. Posljedice na okoliš koje stvaraju milijuni odbačenih plastičnih boca svake su minute opasne i apsolutno poražavajuće. Potrošači mogu napraviti izbor koji će ograničiti upotrebu plastičnih boca, ali ključno je za rješavanje ove krize brza akcija Vlade, zaključila je Lucas.

Komentiranje nije dozvoljeno.