Picula pokrenuo EU projekt za revitalizaciju otoka. Kako štedjeti novac i vodu?

Vis i Lastovo uključeni su u veliki međunarodni projekt koji ima za cilj uštedjeti vodu i novac na otocima, a traje ovu i sljedeću godinu. Zastupnik Picula povezao je hrvatske otoke zajedno sa šest drugih iz Francuske, Grčke i Irske kako bi zajedno kombinirali različita rješenja i na kraju postavili modele racionalnog upravljanja vodnim resursima.

Krajem rujna, Picula će biti domaćin središnje konferencije u Komiži koja će okupiti otočane uključene u projekt i predstaviti rezultate terenskog istraživanja. Na konferenciji će se također kroz niz stručnih radionica izraditi modeli održivog upravljanja vodnim resursima koji su temeljeni na iskustvima otoka koji sudjeluju.

Cilj „Water Saving Challenge“ projekta je smanjiti potrošnju vode pomoću inovativnih tehnoloških rješenja, ali i promjene svakodnevnih ljudskih navika. Uključeni otoci bit će primjer ne samo za druge otoke, već i za ugrožene obalne zajednice. Kao potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, zastupnik Picula glas je hrvatskih otočana u Europskom parlamentu. Stoga se 26. srpnja sastao s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i dogovorio zajedničku suradnju na razvijanju otočne politike. Oboje su istaknuli da su upravo otoci i jadranska Hrvatska jedna od tema koju Republika Hrvatska može staviti na agendu svog predsjedanja Europskom unijom 2020. godine. Razgovarali su i o potrebi jačanja među-otočke povezanosti, jačanja projekta Hrvatskog otočnog proizvoda te inovativnim rješenjima u upravljanju vodnim resursima.

Komentiranje nije dozvoljeno.